Rodzaje miodu

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy zaliczamy do miodów nektarowych, niejednolitych pod względem pochodzenia. Miody te mają znacznie bardziej urozmaicony skład chemiczny, wynikający z tego, że surowiec do ich produkcji pochodzi z  wielu odmiennych gatunków roślin, zarówno uprawnych jak i rosnących na łąkach czy w lasach. Ma barwę jasnokremową, czasem herbacianą, dość szybko krystalizuje. Charakteryzuje się silnym zapachem, jego smak zależy od mieszanki nektarów przyniesionych do ula.

Jego walory lecznicze zależą od roślin, z których pszczoły zebrały nektar, pozostaje to jednak tajemnicą owadów. Miód wielokwiatowy nadaje się szczególnie do  walki z chorobami alergicznymi, zawiera bowiem pyłki kwiatowe, które działają jak antygeny.

Pszczoła wielokwiat

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy otrzymywany jest z kwiatów rzepaku. Jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm. W stanie płynnym jest jasnożółty. Krystalizuje bardzo szybko, w ciągu kilku dni od odwirowania. Skrystalizowany ma  kolor biały, konsystencję kremową i łagodny smak.

Miód rzepakowy zalecany jest przy chorobach serca i  miażdżycy, poprawia zaopatrzenie mięśnia sercowego w tlen i pierwiastki odżywcze. Wyrównuje niedobory potasu w organizmie. Bardzo dobrze sprawdza się w leczeniu chorób skóry, ponieważ stosowany zewnętrznie zapobiega tworzeniu się pęcherzy po oparzeniach, minimalizując ryzyko powstania infekcji.

Pszczoła na rzepaku

Miód akacjowy

Miód akacjowy, zebrany z kwiatów robinii akacjowej bywa jasny do jasnożóltego. Jego konsystencja jest rzadka, zapach bezwonny a smak łagodnie słodki. Krystalizuje bardzo powoli, dzięki dużej zawartości fruktozy, po  skrystalizowaniu jest biały lub słomkowy.

Miód akacjowy pomaga w leczeniu zaburzeń przewodu pokarmowego, przy nadkwasocie żoładka oraz schorzeniach przewodu moczowego i nerek.

Pszczoła na akacji

Miód lipowy

Miód lipowy jest produktem uzyskanym przez pszczoły z nektaru kwiatów lipy. W postaci płynnej ma barwę jasnobursztynową lub zielonkawo-złotą. Po skrystalizowaniu ma konsystencję twardą i uzyskuje barwę jasnożółtą lub złocistożółtą. Miód lipowy pachnie bardzo przyjemnie, kwiatami lipy.

Zalecany jest przy leczeniu zapalenia oskrzeli, grypie. Działa on wykrztuśnie, napotnie i przeciwgorączkowo, dlatego pomaga we wszelkiego typu przeziębieniach. Wykazuje także właściwości uspokajające.

Kwiat lipy

Miód nawłociowy

Miód nawłociowy pozyskiwany jest z kwiatów nawłoci. Ma kolor od żółtego po jasnobursztynowy, dość szybko krystalizuje. W smaku jest słodki, ale wyczuwa się charakterystyczną, subtelną kwaśnawo-gorzkawą nutę. Pachnie bardzo przyjemnie.

Ziele nawłoci stosuje się przy leczeniu nerek, pęcherza moczowego oraz w stanach nieżytowych układu pokarmowego. Dzięki sporej zawartości glukozy pozytywnie wpływa na kondycję mięśnia sercowego.

Pszczoła na nawłoci